2020: Het jaar van het niet doorgaan


2020

Het jaar 2020 heeft een verloop gehad dat niet simpelweg is te duiden. Daarvoor zullen we deze keer moeten putten uit de meer extreme typeringen. Bewogen, bizar, angstwekkend, merkwaardig, buitensporig, dramatisch, onvoorstelbaar, om er maar een paar te noemen. Iedereen kan wel een kwalificatie bedenken die specifiek voor hem of haar van toepassing is.
Van de ene op de andere dag veranderde het leven. Een virus ontwrichtte de wereld. Een virus dat – zoals we nu weten – niet het mortaliteitscijfer heeft wat aanvankelijk is berekend. Maar dat wereldwijd ingrijpende maatregelen tot gevolg heeft gehad en nog heeft.
De anderhalve-meter-maatschappij deed zijn intrede. Met in zijn kielzog een keur van niet te vatten vèr- en gèboden. Wat gewoon was mocht niet meer en wat niet gewoon was werd verplicht.
De toekomst zal uitwijzen hoe de geschiedenis dit jaar zal boekstaven.

Culturele sector in het hart geraakt

De maatregelen troffen sommige sectoren hard. Denk aan de horeca of de evenementenbranche. Maar ook de culturele sector is in het hart geraakt. Gesloten of onder beperkingen geopende musea, galerieën, theaters, concertzalen. Geen muziekevenementen, geen kunstmanifestaties.

Uitstel of afstel

Ook voor mijn kunstzinnige activiteiten had 2020 de nodige gevolgen. Alle voor dat jaar geplande exposities, kunstmanifestaties en beurzen werden geannuleerd. Slechts één kunstroute die door kon gaan: de 11e Maas en Waalse Kunstroute. En daar was ik erg blij mee. Het meedoen met deze kunstroute liet mij weer voelen waar je het voor doet. Het zette in deze vreemde tijden weer even scherp dat de rechtstreekse interactie tussen kunstliefhebber en kunstenaar zo waardevol is.
Je merkt dat er juist in deze tijden behoefte is aan kunst.

2021: het jaar van het wel doorgaan

Na het jaar van het nièt doorgaan komt vast en zeker het jaar van het wèl doorgaan. Tenminste….
Voor 2021 staan in ieder geval verschillende uitdagende activiteiten op de agenda. ….En ik hoop dat ze allemaal doorgaan…!

Perspectief…

Een van de mooiste uitdagingen wordt de expositie in de Wiebenga silo in de Cultuurfabriek Noordkade te Veghel. Deze zou eerst plaatsvinden van half januari tot eind februari 2021 maar is verplaatst naar de periode van half april tot half juni 2021.

Een andere manifestatie waar ik me erg op verheugd had is de deelname aan de vierde Petite Biennale Photographique de Chédigny in Frankrijk. De biennale zou plaatsvinden in september 2020 maar werd vrij snel gecanceld na de Europese uitbraak in het voorjaar.
De vierde editie van de biennale staat nu gepland voor september 2021. Kunstenaars uit verschillende landen zullen hun werk exposeren in unieke locaties in de plaatsen Chédigny en Loches.

Grote plannen hadden we ook met een alternatieve expositie in plaats van de jaarlijkse kunstroute van de Kunstkolk Boxmeer. Enkele zeer karakteristieke ruimtes in een oud fabriekscomplex zouden we kunnen gebruiken voor deze expositie. Helaas, ook dit is niet doorgegaan.
Hopelijk kan dit plan in 2021 worden opgepakt.

En dan is er nog de manifestatie Huntenkunst die in 2020 is gecanceld en nu voor 2021 is geagendeerd.

Al met al: er ìs perspectief!
Hou de komende Nieuwsbrieven in de gaten!