Drie kunstenaars, drie visies, een thema

Drie kunstenaars, drie visies, een thema: de Langenboomse bossen

Enkele jaren geleden hebben de kunstenaars Bob de Winter (schilderijen), Gijs van Lanen (beelden van hout en ijzer) en Wil Friesen (analoge fotowerken) de afspraak gemaakt om, vertrekkend vanuit een gezamenlijk thema, naar een groepsexpositie te werken. Het thema werd gevonden in een concreet, afgebakend gebied: de Langenboomse bossen.
De drie kunstenaars hebben, ieder vanuit hun eigen discipline, nieuwe kunstwerken gemaakt. Ze hebben zich daarbij laten inspireren door wat ze in de Langenboomse bossen zagen, voelden en vonden. Drie kunstenaars, drie visies, een thema.
De resultaten van dit bijzondere samenwerkingsproject zijn van zaterdag 12 augustus tot en met zondag 27 augustus te zien in het kerkje van Velp. De expositie is op zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondagmiddag 27 augustus wordt de expositie afgesloten met een feestelijke finissage. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Landschap belangrijke inspiratiebron in de kunst

Het landschap is van oudsher een belangrijk onderwerp in de kunst. In de vroege vijftiende eeuw ontstond de landschapsschilderkunst als een apart, op zichzelf staand genre. Tot op de dag van vandaag is het altijd een van de grote genres gebleven. Niet alleen in de schilderkunst maar in vrijwel alle disciplines waarin de kunsten zich uitdrukken. Er zijn geen tekenen dat dit zal veranderen.
Ook voor Bob de Winter, Gijs van Lanen en Wil Friesen ligt een belangrijk deel van hun inspiratie in vrijwel alles wat met het landschap verband houdt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze drie kunstenaars elkaar gevonden hebben.
Bij een van hun ontmoetingen, alweer enkele jaren geleden, is het idee geopperd om naar een gezamenlijke expositie te werken. Afgesproken werd om niet het landschap in het algemeen als onderwerp te nemen, maar om het thema te ‘verengen’ naar een concreet afgebakend gebied. Dat gebied werd de Langenboomse bossen, een van oorsprong door mensen aangelegd productiebos met overwegend dennenbomen.

Dwalen door de bossen

De drie zijn vanuit hun visie op het landschap, en dan toegespitst op het bos, meer specifiek de Langenboomse bossen, aan het werk gegaan. Ze hebben daadwerkelijk door deze bossen gedwaald om de stemming ervan te ervaren en in hun bewustzijn en onderbewustzijn op te nemen. Het heeft hen gebracht bij werken met een verstilde, mystieke sfeer waarin soms onverwacht de zon door de bomen schittert (Bob de Winter en Wil Friesen). Maar ook bij werken waarin de fantasie op een verrassende wijze wordt uitgedaagd (Gijs van Lanen).
De expositie is voor iedereen die van kunst houdt de moeite waard. Voor degenen die in de Langenboomse bossen fietsen, wandelen of recreëren, is een bezoek extra aan te bevelen. Zij kunnen met de kunstenaar mee dwalen en hun vertrouwde bos zien zoals de kunstenaar het heeft verbeeld.

 

12 tm 27 augustus 2017
kerkje Velp
Pastoor Loefsweg 1
Velp-Grave

open:
zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur
zondagmiddag 27 augustus feestelijke finissage