Franse uitdaging #2

Franse uitdaging #2

Op uitnodiging van de organisatie van de ‘Rencontres Photographiques de Chédigny’ mag ik deelnemen aan de ‘Petite biennale photographique de Chédigny’ 2018. Een best wel intrigerende Franse uitdaging dus!
In deze derde editie zijn exposities ingericht in acht locaties. Zes daarvan zijn gelegen in het mooie dorpje Chédigny en twee in het nabij gelegen historische stadje Loches. In totaal doen 16 kunstenaars mee aan de biennale. Ze zijn afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Japan, Verenigde Staten en Polen.

    

Vernissage

De vernissage vond plaats op vrijdagmiddag 3 augustus. Een groot deel van West Europa zuchtte toen onder extreme temperaturen en Chédigny vormde daar geen uitzondering op. De hitte zorgde voor een aarzelende start van de vernissage. Later werd het allengs drukker en uiteindelijk werd na aanhoudende belangstelling ruim na sluitingstijd afgesloten. Mede door het spontane optreden van de plaatselijke fanfare was er een typisch Franse, gezellige en ontspannen sfeer.
Na de sluiting konden we meteen doorgaan naar het festival dat in hetzelfde weekend in Chédigny werd gehouden. Een feestelijke gebeurtenis in de open lucht met eten, drinken en optredens.

              

Reacties

Bij het inrichten van de expositie heb ik de nadruk gelegd op de landschappen. Met name de werken waarin het idee zichtbaar lijkt te worden dat de bomen meer weten dan ze laten zien. Het lijkt dat de Franse bezoekers en bezoeksters sterk met hun gevoel kijken. Er kwamen tenminste verrassende en ook ontroerende reacties. Een duidelijke boodschap met mijn werken heb ik niet, maar de inhoud is goed aangevoeld! Het riep bij sommige bezoekers heel persoonlijke reacties en emoties op.
Ook op zaterdag en zondag daaropvolgend ben ik zelf op de expositie aanwezig geweest. De ervaring met de bezoekers was niet anders dan bij de vernissage. En hoewel mijn Frans sinds mijn schooltijd voor een groot deel is ‘weggeglipt’ kon met een mix van Engels en Frans goed worden gecommuniceerd. In ieder geval begrepen we elkaar…

Ervaring

Ik heb het een Franse uitdaging genoemd. Dat was het ook. Van tevoren heb je nauwelijks een idee van wat er gaat gebeuren. Maar terugkijkend op het openingsweekend kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben de uitdaging te zijn aangegaan. Het voorrecht om je werken te kunnen laten zien in een unieke expositie-ruimte, de kennismaking met hele aardige collega-kunstenaars en het opdoen van contacten die interessant kunnen zijn voor de toekomst.
De biennale is nog geopend tot en met zondag 19 augustus.
Mocht je in de buurt zijn dan kan ik een bezoek van harte aanbevelen … (!)

‘Petite biennale Photographique de Chédigny’ 2018
3 tm 19 augustus 2018
Chédigny/Loches (F)

voor meer informatie kijk op
www.wilfriesen.nl/te zien/ of op
petite biennale photographique de chédigny