Franse uitdaging

Franse uitdaging

Op uitnodiging van Rieja van Aart, een in Frankrijk woonachtige Nederlandse fotografe, ben ik in de bevoorrechte positie om deze zomer aan twee manifestaties in Frankrijk deel te nemen. Hoewel ik de laatste jaren met mijn exposities voorzichtig de landsgrenzen overschrijdt is mijn werk nog niet eerder in Frankrijk te zien geweest. Daarom zie ik het ook wel als een ‘Franse uitdaging’. Om ook in Frankrijk een mooie expositie in te richten. En om te ervaren hoe het Franse publiek op de werken reageert.

Rencontres d’Art Contemporain du Châtau de Saint-Auvent

De eerste is de deelname aan de jaarlijks gehouden ‘Rencontres d’Art Contemporain du Château de Saint-Auvent’.  Deze manifestatie wordt in 2018 voor de 22e keer georganiseerd in het Château de Saint-Auvent, gelegen in het gelijknamige plaatsje in de Limousin. Ieder jaar worden ongeveer 50 kunstenaars geselecteerd om in de kamers van het kasteel een aantal kunstwerken tentoon te stellen die aanhaken op een door de organisatie gekozen thema. Dit jaar is het een tweevoudig thema, nl.:
‘il est interdit d’interdire (het is verboden te verbieden) en
‘les dessous…., les dessous…., les dessous des oeuvres’ (de onderkant van de werken).
Voor deze manifestatie heb ik drie werken geselecteerd uit het kunstproject ‘Langenboomse bossen’. Ik heb  daarbij aansluiting gezocht op het 2e thema door het ontstaan, het verloop en de afsluiting van het project ‘Langenboomse bossen’ te illustreren.

De 22e Rencontres is van 21 juli tot 20 augustus 2018. Behalve de expositie zijn er tijdens de duur van de manifestatie diverse andere activiteiten.
Voor meer informatie kijk op château saint-auvent/actualités/

Petite Biennale Photographique de Chédigny

De tweede ‘uitdaging’ is de deelname aan de tweejaarlijkse ‘Petite Biennale Photographique de Chédigny’. Dit fotofestival wordt in 2018 voor de derde keer gehouden. Aan de editie 2018 wordt meegedaan door 16 fotografen, afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Japan, Verenigde Staten en Polen. Hun werken zijn te zien in acht locaties die verspreid liggen in de plaatsen Chédigny en Loches (Centre-Val de Loire).
Aan mij is de eervolle mogelijkheid gegeven om een tentoonstelling in te richten in de ‘Espace d’exposition – le Pressoir’ in Chédigny. In deze ruimte vindt ook de vernissage plaats.
Voor deze expositie heb ik werken geselecteerd waarin ik geprobeerd heb mij uiteen te zetten met de geheimen van het landschap. Rode draad in de werken is het verbeelden van het vermoeden dat het landschap, de bomen, meer weten dan ze laten zien….

De ‘Petite Biennale’ wordt op 3 augustus 2018 geopend. De vernissage is van 17.00 tot 19.00 uur in ‘Espace d’exposition – le Pressoir’ in de Rue du Lavoir in Chédigny.
De exposities zijn te zien op 3, 4, 5, 11, 12, 15, 18 en 19 augustus 2018.
Kijk ook op de facebook pagina van  ‘Petite Biennale Photographique de Chédigny’