Kunst gedeeld!

Kunst delen

Initiatieven waarbij mensen zich verenigen om hun gezamenlijke interesses te behartigen zijn al zo oud als de mensheid zelf. Deze manier van belangenbehartiging is ook heden ten dage niet vreemd. Een sympathieke vorm daarvan die zich richt op kunstbeleving zie je de laatste tijd steeds meer verschijnen. Ze zijn er zomaar, spontaan, zonder statuten en andere regeltjes maar wel met bezieling. Zo is ook de groep ‘Samen Kunst Delen’ uit Horst ontstaan. Een groepje mensen die op een plezierige manier een zinvolle invulling geeft aan hun gezamenlijke interesse voor kunst. De voornaamste activiteit van de groep is het bezoeken van musea en het afleggen van atelierbezoeken bij kunstenaars. Liefst kunstenaars die in de eigen regio wonen en werken.
Kunst delen wordt zo een fijne en voldoening gevende activiteit!

Op bezoek bij Wil Friesen

Een voordeel van zo’n informele, kleinschalige club is dat ze gemakkelijk contacten legt met kunstenaars uit de regio. Zo is de groep uit Horst op dinsdag 10 januari 2017 op bezoek geweest bij Wil Friesen die in Vierlingsbeek woont en werkt als beeldend kunstenaar onder de naam ‘wilfriesenautonomefotografie’.
Het directe contact tussen de kunstliefhebbers en de kunstenaar werkt drempelverlagend. Kunst wordt nu eens een keer nièt bekeken in de afstandelijke ruimtes van een galerie of museum. De groep wordt in het domein van de kunstenaar ontvangen. De bezoekers krijgen zo een onvervalst beeld van de werkomgeving van de kunstenaar. Maar misschien nog interessanter, ze zitten als het ware met hun neus bovenop de kunst.

Prikkelende stellingen

Aan de hand van een aantal licht prikkelende stellingen heeft Wil Friesen de groep door zijn kunstvormen geleid. Mede door de vragen die werden gesteld kon hij een goed beeld geven van de achtergronden en technieken van zijn werkwijze. Zo’n ongedwongen ontmoeting tussen een groepje enthousiaste kunstliefhebbers en een kunstenaar is een geschenk. Zo heeft Wil Friesen dat ook ervaren. Er is een sfeer ontstaan waarin vrijelijk kon worden ingegaan op details die normaal gesproken nauwelijks aan bod komen. Dat werkt inspirerend, niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de kunstenaar.