Open atelierroute 2019 Kunstkolk

Op 14 en 15 september 2019 is de dertiende open atelierroute van kunstcollectief Kunstkolk Boxmeer.
Kunstkolker Wil Friesen is ook dit jaar weer van de partij.
Ondanks dat deze dertiende editie op vrijdag de dertiende wordt geopend is het de stellige verwachting dat de atelierroute onder een gelukkig gesternte zal verlopen.

Iedereen is van harte welkom op de locatie Staaiweg 5 te Vierlingsbeek!

Wat is er te zien?

Kunstkolker Wil Friesen laat een selectie uit zijn recente landschapsbeelden zien. Kenmerkend voor de fotowerken van Wil Friesen is de geheimzinnige sfeer die hij in zijn beelden legt. Het gaat bij hem niet om de uiterlijke schoonheid. Het gaat hem veel meer om de verborgen aspecten van het landschap. In zijn beelden lijkt het alsof de landschappen emoties hebben. Alsof de dingen die er gebeuren  worden opgenomen en voor eeuwig in het landschap worden meegedragen. De natuur krijgt menselijke trekken, beleeft vreugde, pijn, mededogen.
Het landschap is meer dan het laat zien….

Wil Friesen
zonder titel 2019

Black magic liquid emulsion

Dit jaar ligt het accent op fotowerken die hij heeft afgedrukt op papier dat hij zelf met Black magic liquid emulsion lichtgevoelig heeft gemaakt.
Hij maakt zijn landschapsbeelden door de de analoge fotografische technieken te gebruiken. Als de afdrukken klaar zijn kleurt hij ze met olieverf. Al met al is het een arbeidsintensief proces.
Dit bijzondere proces houdt tevens in dat alle werken unicaten zijn.
Kijk voor een indruk van de werken op portfolio/landschappen

Tuinopstelling

Het is intussen traditie dat Wil Friesen in zijn tuin een speciaal voor de gelegenheid gemaakte buitenopstelling maakt. Dit jaar zijn stenen, onder meer gevonden langs de Maas, het uitgangspunt.
Afhankelijk van het weer worden buiten ook fotowerken tentoongesteld.

Kunstkoopactie

Wil Friesen wil de drempel voor de aanschaf van kunst verlagen. Daarom is hij een aantal jaren geleden zijn KunstKoopActie gestart. Onder deze noemer biedt hij een selectie fotowerken aan die voor een zeer voordelige prijs te koop zijn. Tijdens de open atelierroute kan vrijelijk door deze selectie ‘gebladerd’ worden.

Gastkunstenares Ans Houben

De Venrayse kunstenares Ans Houben is dit jaar gaste bij Wil Friesen.
Het centrale thema in haar werken is de verbeelding van het lijden. Haar inspiratie ligt voor een deel in de grote religieuze onderwerpen. Ook vanuit de dramatiek in haar eigen leven behandelt Ans dit thema op een indringende wijze.

Dagboekaantekeningen

In vrijwel altijd (kleinere) werken op papier weet ze intense emoties in haar tekeningen en monotypes te leggen.  Soms is er heel veel tijd verstreken tussen de opeenvolgende processtappen. Op de achterkant van het werk houdt ze precies bij wanneer ze welke processtap heeft uitgevoerd en welke twijfels ze daarbij had. Deze ‘dagboekaantekeningen’ geven onbedoeld een ontroerend inzicht in de totstandkoming van het kunstwerk.

Gemengde technieken

Vaak legt ze met aquarelverf op het papier een ondergrond in kleur. Daarna bewerkt ze het papier met (gewassen) inkt, potlood of krijt. Maar ze werkt ook omgekeerd. Een gemaakte monotype is dan de basis voor verdere toevoegingen.
Als ze de toevoegingen te overdadig vindt, gumt of krast ze deze weer weg. Een enkele keer is er zo geconcentreerd teruggenomen dat het papier is beschadigd. De ongewild aangebrachte fysieke beschadiging is dan een beeldend element dat bijdraagt aan de dramatische expressie van het werk.

Ans Houben
zonder titel, 2017

Integere verbeelding

Het langdurig proces van het zoeken naar de juiste verbeelding is in haar werken terug te zien: in de uitgelopen inktlijn of juist in het elkaar steunende samenstel van aarzelende lijnen. Of in de verhevigde of juist teruggenomen kleuraccenten. Het is een werkwijze die past bij de kunstenares Ans Houben, die past bij haar zoeken naar een integere verbeelding van haar innerlijke emoties.


Dertiende open atelierroute Kunstkolk Boxmeer

Zeven locaties verspreid over de gemeente Boxmeer van Vierlingsbeek tot Rijkevoort.
Opening vrijdag 13 september, 19.45 uur, hal/plein gemeentehuis Boxmeer.
Locaties open op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 van 11.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor de routefolder op www.kunstkolk.nl of klik op routefolder.

Van harte welkom op de locatie Staaiweg 5, Vierlingsbeek.
Op zondag is er live muziek.


Wilt u mijn nieuwsbrief ontvangen? Vul dan uw mail-adres in en klik op ‘Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen.