Project glasnegatieven, 2e variant, 2015

Project glasnegatieven, 2e variant.

Op de site-pagina thema’s  is te lezen hoe het ‘Project glasnegatieven’ is begonnen. In het portfolio van mijn website zijn ook foto’s opgenomen van de 1e variant. In 2015 heb ik de 2e variant gepresenteerd op de expositie ‘friesen&friesen#3’, gehouden in ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk.

‘friesen&friesen3’ was de titel van de 3e kunstzinnige samenwerking tussen mijn nicht Ingrid Friesen, illustratrice/kunstenares, en ikzelf, waarbij we onze qua aard en inhoud zeer verschillende werken tot een ontmoeting hebben gebracht. Speciaal voor deze expositie wilde ik de 2e variant van het ‘Project glasnegatieven’ klaar hebben.  Ik ben al vroeg van tevoren begonnen met het maken van de nodige zwart-wit afdrukken op door mij zelf lichtgevoelig gemaakt India-papier. In een van onze voorgesprekken op de expositie kwam Ingrid met de gedachte om een aantal van deze afdrukken aan haar te geven zodat zij ze geheel volgens haar eigen idee en stijl kon bewerken. Dat is ook gebeurd en dit heeft tot werken geleid met een compleet nieuwe inhoud en beleving. project glasnegatieven, variant 02, 2015
De afdrukken die ik zelf heb gehouden heb ik handmatig ingekleurd met transparante olieverf. Alleen de gezichten van de geportretteerde mensen zijn grotendeels zwart wit gehouden. Over de afdrukken heb ik een gedeeltelijk sluier gelegd met transparante witte verf die ik soms in druipers heb laten uitlopen. De op deze manier afgewerkte prints zijn uiteindelijk tot een installatie gemaakt die voor de eerste keer is opgesteld in de sobere sfeer van het halletje in het sousterrain van ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk. 

Vergankelijkheid….., dat is de overheersende gedachte die door deze installatie wordt opgeroepen.
Voor degenen die er meer over willen lezen klik op: Project glasnegatieven – variant 02