Terug naar het begin…..

Revisiting Vienna….

In juni 2019 exposeert Wil Friesen voor de tweede keer zijn werk in galerie Zebra, Zentrum für Klassische und Moderne Fotografie te Wenen. Op deze expositie zal hij een nieuwe serie landschappen presenteren waaraan hij momenteel hard werkt.

Geheimzinnige sfeer….

Kenmerkend voor de fotowerken van Wil Friesen is de geheimzinnige sfeer die hij in zijn beelden legt. Het gaat bij hem niet om de uiterlijke schoonheid. Het gaat hem veel meer om de verborgen aspecten van het landschap. In zijn beelden lijkt het alsof de landschappen emotie’s hebben. Alsof de dingen die er gebeuren  worden opgenomen en voor eeuwig in het landschap worden meegedragen. De natuur krijgt menselijke trekken, beleeft vreugde, pijn, mededogen.

Verrassende beleving

Als je in de natuur wandelt wordt je soms op een onverwacht moment hevig verrast door een  kortstondige beleving die je recht in je ziel raakt. Een nauwelijks onder woorden te brengen ervaring.  Misschien is het een spiegeling van een van de vele geheimen van het landschap.
Juist dat gevoel van verrassing probeert Wil Friesen met zijn beelden op te roepen.
In de loop van de jaren heeft hij een techniek ontwikkeld die volledig dienstbaar is aan de sfeer die hij in zijn beelden wil liggen. Daarbij lijkt hij met de analoge fotografische processen een gelukkig pact te hebben gesloten.

Black Magic liquid emulsion

Voor de serie die Wil Friesen in Wenen presenteert gebruikt hij Black Magic liquid emulsion. Dat is een vloeibare emulsie waarmee je zelf papier lichtgevoelig maakt. Een van de voordelen hiervan is dat je een veel ruimere keuze in papiersoorten hebt.

Ongewoon ontstaan bronmateriaal

Het bronmateriaal voor de nieuwe serie is op een ongewone manier ontstaan. In februari 2019 sluit Wil Friesen een project af waarbij hij iedere dag een (digitale) foto op Facebook heeft geplaatst. Uit deze foto’s heeft hij er een aantal gekozen en omgezet in ‘negatieven’. Deze ‘negatieven’ zijn op zijdevloeipapier geprint. Men gebruikt deze goedkope, dunne papiersoort als verpakkingsmateriaal voor breekbare spullen. Door het ‘slechte’ papier vertonen de prints vlekken en andere onregelmatigheden. Deze ‘fouten’ zijn natuurlijk in de vergroting te zien. Maar ook de onregelmatige, wolkige structuur van het papier is daarin te zien.
Onvolkomenheden die je eigenlijk moet vermijden. In de procesgang van Wil Friesen zijn het echter belangrijke sfeer bepalende factoren.

Terug naar het begin….

William Fox Talbot, Trees in winter

De ‘negatieven’ zijn geprint op een formaat dat varieert van 8×12 cm tot 10×12 cm. Daarvan zijn vergrotingen gemaakt op lichtgevoelig gemaakt aquarelpapier. Karakteristiek voor de lichtgevoelig gemaakte papieren zijn de relatief harde z/w toonwaarden. Verder zijn soms de sporen nog te zien van de kwast die is gebruikt bij het uitsmeren van de emulsie. Gecombineerd met het  ‘slecht’ negatief materiaal dragen deze kenmerken in sterke mate bij aan de sfeer in de beelden van Wil Friesen.
De fotowerken van Wil Friesen doen je ook herinneren aan de begintijd van de fotografie. Ook toen waren de beelden nog verre van volmaakt. Het ontbrak aan scherpte en de toonschaal was beperkt. Maar juist dat gebrekkige, dat onvolmaakte, geeft deze foto’s een diep mystieke lading.
Een gevoel dat de fotowerken van Wil Friesen ook wel een beetje oproepen. Terug naar het begin….