Wil Friesen in galerie Polhus Nijkerk

Expositie galerie Polhus

Van 12 maart tot en met 23 april is in galerie Polhus te Nijkerk een expositie ingericht die zich concentreert op verschillende vormen van fotografie. In deze expositie zijn onder andere fotowerken van Wil Friesen opgenomen.

Geen fotograaf

Wil Friesen (1947, autodidact) is geen fotograaf. Hoewel zijn werken niet kunnen worden gemaakt zonder de (analoge) fotografische middelen wil hij zichzelf liever geen fotograaf noemen. In plaats van verf en kwasten gebruikt hij het medium fotografie als middel voor het maken van zijn beelden. De intussen bijna antieke fotografische middelen (analoge camera’s, films, fotopapier, chemicaliën) gebruikt hij op een geheel eigen manier. Tijdens het proces wordt alles toegelaten, mits het bijdraagt aan de sfeer die hij in zijn beelden wil leggen.

Met gebruikmaking van het analoge fotografische proces heeft hij door de jaren heen een heel eigen techniek ontwikkeld die hem heeft gebracht bij unieke fotografische werken met een geheimzinnige, soms sprookjesachtige inhoud. Doordat hij de analoge techniek op een volkomen eigen wijze toepast zijn al zijn werken unicaten.

Het geheim van het landschap

Het landschap is een belangrijk thema in zijn werk. Niet de schoonheid van het landschap, noch de geografische locatie, is belangrijk. In zijn verbeelding van het landschap gaat het vooral om de sfeer. Meestal geheimzinnig, soms onheilspellend, alsof er iets is gebeurd of gaat gebeuren.
De bomen zijn nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. Stil en schijnbaar onbewogen staan ze daar, de bomen. Ze groeien onverstoorbaar door, zien alles, zeggen niets. Maar in de beelden van Wil Friesen lijken de emoties van de bomen soms zichtbaar te worden. Lijkt er een verwijzing te zijn naar het vermoeden dat het landschap meer weet dan het laat zien…

Naast de werken van de autonome fotografen Wil Friesen, Jacobien de Korte en Corine Oosterlee zijn ruimtelijke werken te zien van  Marion Visione (beelden), Carolien Brusse (keramiek) en Harm Visser (objecten).

12 maart tot en met 23 april 2017
Galerie Polhus
Spoorstraat 1
3862 AC Nijkerk
open op vrijdag/zaterdag/zondag van 13.30 tot 17.00 uur