Wil Friesen presenteert zijn nieuwe serie ‘onderstroom’.

Expositie in het Maasziekenhuis

Kunstcollectief Kunstkolk Boxmeer bestaat in 2016 tien jaar. In het kader van dit jubileum is de Kunstkolk tot een interessante samenwerking gekomen met Maasziekenhuis Pantein. Afgesproken is om gedurende het gehele jubileumjaar in de openbare ruimtes van het Maasziekenhuis in wisselende samenstelling werken te exposeren van Kunstkolkleden. De expositiereeks is in januari van dit jaar gestart. In de afgelopen maanden waren er al werken te zien van een zeven-tal Kunstkolkers. In oktober vindt een nieuwe wisseling plaats. Van oktober tot en met december zijn werken te zien van Wil Friesen, Anke van Gorp, Marian Sondermeijer en Kristianne Tummers. Wil Friesen presenteert zijn nieuwe serie ‘onderstroom’.

Fotowerken

Van Wil Friesen zullen onder meer een aantal fotowerken te zien zijn waarin de bomen centraal staan. Op de voor hem kenmerkende wijze heeft hij een verbeelding gegeven aan het idee dat het landschap, de bomen, een besef hebben van alles wat er in is gebeurd of nog gebeurt. Soms hebben zijn werken een sprookjesachtige, soms een dramatische uitstraling, maar altijd bevatten ze een mystieke laag.

Wil Friesen presenteert nieuwe serie ‘onderstroom’

Speciaal voor de expositie in het Maasziekenhuis heeft Wil Friesen een nieuwe serie gemaakt die hij de titel ‘onderstroom’ heeft meegegeven. Onderstroom is een stroming diep onder de oppervlakte van het water. Het begrip wordt ook wel gebruikt als metafoor voor de dieper liggende gevoelens van de mens.
De serie bestaat uit 7 cyanotypes. Cyanotypie is een oude fotografische techniek. Kenmerkend voor de cyanotypes is de blauwe kleur van de werken.

onderstroom01tm02_2016

Met de serie ‘onderstroom’ heeft Wil Friesen aansluiting gezocht bij het thema Maas. De Maas is vanuit verschillende opzichten een wezenlijk element in het gebied waar de doelgroep woont waarop het ziekenhuis zich richt. Om deze reden is er bij de bouw voor gekozen om de Maas tot een belangrijke inspiratiebron te maken voor de inrichting van het interieur.

Over Wil Friesen

Wil Friesen is autonoom fotograaf. Met gebruikmaking van het analoge proces heeft hij in de loop der jaren een eigen techniek ontwikkeld die hem heeft gebracht bij unieke fotowerken met een mysterieuze, soms ook sprookjesachtige inhoud.  Doordat hij de analoge fotografische techniek op een geheel eigen wijze toepast zijn al zijn werken unicaten.
Het landschap, en de bomen daarin, is een belangrijk thema in zijn werk. Stil en schijnbaar onbewogen staan ze er, de bomen. Ze groeien onverstoorbaar door, zien alles, zeggen niets.
Maar in de beelden van Wil Friesen lijken de bomen soms hun emoties te tonen. Lijkt een verwijzing zichtbaar te worden naar het vermoeden dat het landschap meer weet dan het laat zien.